Semir Osmanagić

Semir Sam Osmanagić, autor, istraživač i biznismen, rođen je u Bosni i Hercegovini, a živi i radi u Houstonu (SAD). Sarajevu (BiH) i Bolu (Hrvatska). (Biografija)
Osmanagić je 2005. otkrio drevni piramidalni kompleks u Visokom (BiH) koji se sastoji od pet kolosalnih piramidalnih građevina te prateće mreže prahistorijskih podzemnih tunela. (Foto galerija )
Osnivač je neprofitne i nevladine Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ koja rukovodi iskopavanjima i geo-arheološkim istraživanjima. (www.piramidasunca.ba)
Profesor antropologije na Američkom univerzitetu u Bosni i Hercegovini 2012/2013.
Osmanagić je predsjednik proizvodne korporacije Met Company, Inc. i holding kompanije Met Holding Group, LLP iz Houstona.
Osmanagić intenzivno promovira rad Fondacije, projekt istraživanja Bosanske doline piramida i bh. arheološki turizam u svim dijelovima svijeta (Foto galerija).
Vijeće Općine Visoko je proglasilo Osmanagića 2006. godine za prvog počasnog građanina Visokog.
Dnevni list „San” iz Sarajeva izabrao je Semira Osmanagića za „Ličnost 2007. godine u Bosni i Hercegovini” za njegov istraživački doprinos u projektu Bosanske doline piramida i upornost na pozitivnoj promociji BiH.
U maju 2009. Osmanagić je primljen za inostranog člana Ruske akademije prirodnih nauka iz Moskve, koja je jedna od najuglednijih naučnih institucija u svijetu u čijem je članstvu više od dvadeset nobelovaca.
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori (HAZUD) sa sjedištem u Bazelu (Švajcarska) ga je primila za svog člana 2015.
 Semir Osmanagić nosilac je naučnog zvanja "doktor sociologije" iz oblasti sociologije historije, a doktorsku disertaciju o civilizaciji Maja je odbranio na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu


OBRAZOVANJE:

- Doktorska disertacija: „Civilizacija Maya“ – Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu (Doktorska disertacija)
- Magistar nauka Međunarodne ekonomije – Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu.
- Diplomirao je Fakultet političkih nauka, Odsjek Politologije
- Diplomirao je Ekonomski fakultet, smjer društvene ekonomije
- Završio je dvije godine na Odsjeku sociologije Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.
OBJAVLJENE KNJIGE:

Osmanagić je autor šesnaest knjiga o drevnim civilizacijama Maja, peruanskim, meksičkim te civilizacijama Pacifika, Afrike i drevne Evrope te knjigama o piramidama i megalitnim lokacijama širom svijeta koje su objavljene u SAD, Turskoj, Estoniji, Hrvatskoj, BiH, Španjolskoj, Srbiji, Njemačkoj, Sloveniji, Italiji, Rusiji, Francuskoj, Kuvajtu, Češkoj i Mađarskoj, (Knjige)

MEDIJSKO PRAĆENJE

2006 – CNN, najgledanija svjetska kablovska informativna mreža, objavila je Osmanagićevo otkriće i intervju s njim kao udarnu vijest u svijetu u aprilu 2006;

2007 – ABC, najveća američka TV mreža, objavila je tridesetminutni dokumentarni program o otkriću bosanskih piramida; <<LINK>>

2008 – BBC, najveća evropska TV kuća, objavila je izvještaj iz Bosanske doline piramide u glavnoj informativnoj emisiji u trajanju od 4,5 minute;

2009 – NATIONAL GEOGRAPHIC CHANNEL, najgledanija svjetska televizija u oblasti naučno-popularnog programa, objavila je petnaestominutni dokumentarni prikaz bosanskih piramida i intervju s Osmanagićem;

2010 - NTV, Moscow, najgledanija ruska televizija; Italia Uno, najpopularnija italijanska TV; Nova TV, vodeća hrvatska televizija; TVT, državna TV iz Turske; Kanal 5, makedonska TV; svi su oni emitirali intervjue s dr. Osmanagićem snimljenim na lokacijama Bosanske doline piramida;

2011 - National Geographic, snimljena jednosatna epizoda o bosanskim piramidama;

2012 - History Channel, snimljena jednosatna epizoda za "Secrets of Pyramids";<<LINK>>

2014 - Discovery Science Channel, 30-minutna epizoda:' Bosanske piramide su energetske masine", <<LINK>>

2015 – Hungarian TV “Duna”, “The Strait Times” Singapore, “Sitel TV” Makedonija,

2016 – “TV3” Slovenija, “TV Moja Planeta” Rusija

2017 – CNN Turk (Turska), SLO TV (Slovenija)